JADŁOSPIS

(01.09.2020-04.09.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

TEKST

OBIAD

TEKST

PODWIECZOREK

TEKST


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
szynką ,serem żółtym 1,7, ogórkiem
zielonym, jabłko, kawa inka, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).

OBIAD

Krem z marchewki z ryżem 1,7,9,
kotlet z ryby,1,3,4 ziemniaki, surówka
z kwaszonej kapusty ,kompot
owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9).

PODWIECZOREK

Budyń śmietankowy z malinami
biszkopty.1,3,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7),jajka(3) .


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem
pieczywo mieszane z masłem
kiełbasą żywiecką, pomidorem1,7,
banan, herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krupnik z kaszy jęczmiennej 1,7,9
lasagne z mięsem w sosie
beszamelowym 1,7, surówka z
czerwonej kapusty, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serkiem Almette,
rzodkiewka,jabłko,kakao.1,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem pastą
z cieciorki,, 1,3,7 ,wędliną papryką
czerwoną, kawa inka, banan,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3) mleko
i produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami 1,7,9
pulpety w sosie pieczarkowym
kasza gryczana ,mizeria z
jogurtem,1,3,7 kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Placki z cukinii,1,3,7 herbata z
cytryną.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7)jajka(3),zboża(1).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku ,
pieczywo mieszane z masłem
szynką, 1,7 sałatą , jabłko ,herbata
z cytryną ,woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami 1,7,9
pierogi z serem białym i musem
truskawkowym1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z
makreli,1,3,4,7 gruszka, herbata z
miętą.
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7) ryby(4).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content