JADŁOSPIS

( 02.03-06.03 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku, pieczywo
mieszane z masłem ,szynką ,
pomidorki koktajlowe ,jabłko,
przekąska warzywna, , herbata z
cytryną i imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa brokułowa z
ziemniakami1,7,9makaron świderki z
serem i musem truskawkowym1,7,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Frankfurterki ,bułka z masłem
banan ,herbata z pomarańczą i
goździkami.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
serkiem Almette , kiełbasą
podsuszaną1,7,sałatą lodową,
jabłko, przekąska bakaliowa,
herbata owocowa, kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa zielona z ryżem1,7,9, kotlet
schabowy,1,3,7sałatka z buraczków,
ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Budyń z kaszy jaglanej z
malinami1,3,7.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7)jajka(3).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku,
pieczywo mieszane z masłem pastą
z kiełbasy ze szczypiorkiem, ogórek
kwaszony,1,7przekąska warzywna,
jabłko, herbata z pomarańczą i
goździkami, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Rosół z makaronem1,7,9 gołąbki bez
zawijania pieczone w sosie
pomidorowym1,3,7, ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),ryby(4) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Sałatka jarzynowa, bułka z masłem,
herbata z cytryna i miodem.
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
jajkiem ,baleronem, białą
rzodkwią,
mandarynka, herbata owocowa,
przekąska bakaliowa, kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3),
owoce cytrusowe

OBIAD

Biały barszcz z
ziemniakami1,7,9,udziec z indyka
pieczony ,kasza kuskus, surówka z
kapusty pekińskiej,1,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Placki z jabłkami ,kakao 1,3,7.
Alergeny: zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7)


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Kluski lane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem 1,7z serem
żółtym, papryką czerwona
,przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krem z dyni z groszkiem
ptysiowym1,7,9
Hamburgery z dorsza, ziemniaki,
surówka z kwaszonej kapusty,1,3,4,7,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1)jajka(3),ryby(4).

PODWIECZOREK

Rogal z masłem, dżemem
,pomarańcza ,mleko.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),owoce
cytrusowe.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content