JADŁOSPIS

( 02.12-06.12 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
salami1,7 sałata, przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna

OBIAD

Zupa z kalafiora z ryżem brązowym,
kotlet z mintaja,1,3,4,7,9
surówka z kwaszonej kapusty
(własnej produkcji),ziemniaki ,
kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Tortilla z filetem z kurczaka i
warzywami 1,7, herbata z
pomarańczą, goździkami .


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
pastą z awokado 1,7,3 ,szynką,
papryką czerwoną, jabłka,
przekąska bakaliowa, herbata
owocowa, kawa, woda mineralna.

OBIAD

Zupa ze słodkiej kapusty z
ziemniakami 1,7,9, udziec z indyka
pieczony , kasza kus kus1,3,7,9 ,
surówka z czerwonej kapusty,
kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z jogurtem,
wafle ryżowe.1,7


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki orkiszowe na mleku,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
pasztetem (własnej produkcji) ,1,3,7
ogórkiem kwaszonym , przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna

OBIAD

Zupa rybna z makaronem
sojowym,1,4,,7,9 kotlet z indyka w
panierce kukurydzianej , ziemniaki,
brokuły z masłem i bułką,
kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Bułka żytnia z masłem , szynką,
rzodkiew biała ,1,7 ,herbata z miętą,
banan.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serem żółtym, wędlina,1,7,
pomidorki koktajlowe, jabłko,
herbata owocowa przekąska
bakaliowa, kawa, woda mineralna

OBIAD

Krem z bakłażana z groszkiem
ptysiowym, gołąbki pieczone w
sosie pomidorowym 1,3,7,9,
ziemniaki, kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

Kasza manna z truskawkami.1,3,7


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem ,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
kiełbasą krakowską ,kiełkami1,7
przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna

OBIAD

Barszcz ukraiński z ziemniakami,
makaron kokardki z kurczakiem,
cukinią i pesto bazyliowym1,7,9,
surówka z marchewki i jabłka,
kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem, twarożkiem ,
kawa 1,7, mandarynki

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.