JADŁOSPIS

( - )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo
mieszane z masłem schabem
pieczonym1,3,7pomidorem,brzoskwinia,woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne (7),
zboża (1) jajka (3) .

OBIAD

Krem z zielonego groszku z
ryżem1,7,9,bioderko z kurczaka
pieczone, ziemniaki, mizeria,1,7kompotowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9).

PODWIECZOREK

Jogurt malinowy(własnej
produkcji),tosty z chałki.1,7.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem jajecznica z
szynką, 1,3,7,nektarynka, kawa inka, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i produkty
mleczne(7),jajka(3).

OBIAD

Zupa koperkowa z
ziemniakami,1,7,9lasagne z
mięsem w sosie beszamelowopomidorowym1,7,
ogórek małosolny,
kompot wiśniowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9).

PODWIECZOREK

Pancakes z jogurtem i
borówkami, kakao 1,3,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7),jajka(3).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo
mieszane z masłem,pastą z kiełbasy,ogórek zielony,1,7,banan,herbata z cytryna,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne (7),
zboża (1) .

OBIAD

Biały barszcz z
makaronem1,7,9gołąbki bez
zawijania pieczone w sosie
pomidorowym1,3,7, ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serkiem
Almette, arbuz, herbata
owocowa..1,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem serem
żółtym,,1,3,7,wędliną sałatą ,kawa inka,
banan, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa krupnik z ziemniakami
krokiety z mięsem,1,7,9,surówka z białej kapusty, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Muffinki cytrynowe, arbuz
kakao1,3,7.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron gwiazdki na mleku, pieczywo
mieszane z masłem,kiełbaski bawarskie,1,7papryką
czerwoną ,gruszka ,herbata z cytryną, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne (7),
zboża (1) .

OBIAD

Zupa grochowa z
ziemniakami1,7,9 pampuchy
drożdżowe z musem
jagodowym1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z
tuńczyka,1,3,4,7nektarynka,
herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1),jajka(3),
mleko i produkty mleczne(7)
ryby(4).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content