JADŁOSPIS

(05.11 - 09.11 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku1)7), pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7 szynką z kotła, pomidorki koktajlowe, herbata  owocowa, jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami,9,1 kotlet z dorsza,1,3,4 ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Kajzerka  z masłem serem żółtym 1,7,rzodkiewka,gruszki,kawa.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem 7)1 pastą z cieciorki ,wędliną, papryką czerwoną, kawa 1)7, jabłko, herbata  z cytryną, pestki dyni słonecznika, orzechy 8, woda mineralna.

OBIAD

Kapuśniak ze słodkiej kapusty9,7 krokiety orkiszowo z mięsem i pieczarkami, sałata lodowa z sosem winegret, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z kruszonką(własnej produkcji)kakao, 3,1,7śliwki


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem,1)7 pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7 baleronem, kiełki, banan, herbata  z cytryną, miętą, przekąska warzywna, woda mineralna.

 

OBIAD

Biały barszcz z makaronem9,1,cielęcina pieczona w warzywach ,kopytka 1,3,surówka z kapusty czerwonej z sezamem7,1, , kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jabłko pieczone z żurawiną i cynamonem, rurki kukurydziane1 .


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem twarożkiem białym,7)1  kiełbasą krakowską, ogórek konserwowy, kawa 1)7, jabłko, herbata  z cytryną, pestki dyni słonecznika, orzechy 8, woda mineralna.

 

OBIAD

Zupa rybna z ziemniakami, 9,7 makaron tagliatelle z kurczakiem szpinakiem, serem kozim 7,1, sałatka z ogórka kwaszonego i marchewki, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Kasza bulgur z malinami 1,7 .


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku7)1, pieczywo żytnie i razowe z masłem7,schabem pieczonym, ogórek kwaszony, jabłko, herbata z miętą, przekąska warzywna, woda mineralna

OBIAD

Krem z dyni z grzankami ,pierogi leniwe z masłem i bułką,3,1 surówka z marchewki i jabłek, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Sałatka z tuńczyka i warzyw 1,7 ,4 herbata.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis