JADŁOSPIS

(06.07.2020 -10.07.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku ,
pieczywo mieszane z masłem
salami1,7,rzodkiewką ,gruszka,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) jajka (3) .

OBIAD

Kapuśniak ze słodkiej
kapusty,1,7,9risotto z mięsa i
warzyw, ogórek
małosolny1,7,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9)

PODWIECZOREK

Bułka z masłem, jajkiem ze
szczypiorkiem 1,3,7,arbuz,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko (7) i
jajko (3)


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
serem żółtym ,1,7wędliną, sałata,
arbuz ,kawa inka, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa pomidorowa z
makaronemi1,7,9,kotlet mielony
drobiowy, mizeria z jogurtem1,3, 7
ziemniaki ,,kompot owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9)

PODWIECZOREK

Kasza manna z truskawkami.1,7
Alergeny: zboża(1),produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku
pieczywo mieszane z masłem
baleronem1,7,pomidorem, gruszka
,herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Biały barszcz z ziemniakami1,7,9
Boeuf strogonow, ryż 1,sałatka z
buraczków, wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka maślana z masłem ,
marmoladą
rodzynkową 1,7pomarańcza, kakao.
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
dżemem ,wędliną,1,7ogórek
małosolny , gruszka, kawa inka,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa cebulowa z groszkiem
ptysiowym,1,7,9,gołąbki bez
zawijania z kapustą pieczone w
sosie pomidorowym,1,3,7ziemniaki
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z jogurtem.1,7
banan , rurki kukurydziane
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem z szynką
1,7pomidorem,herbata z cytryną
gruszka , woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Zupa zielona z ziemniakami,7,9
pierogi ruskie okraszane cebulą ,
sałata z jogurtem1,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z
makreli1,3,4,7, pomarańcza ,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty
mleczne(7)jajka(3),ryby(4).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content