JADŁOSPIS
(06.07.2020 -10.07.2020 )
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
Makaron literki na mleku ,
pieczywo mieszane z masłem
salami1,7,rzodkiewką ,gruszka,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) jajka (3) .
OBIAD
Kapuśniak ze słodkiej
kapusty,1,7,9risotto z mięsa i
warzyw, ogórek
małosolny1,7,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9)
PODWIECZOREK
Bułka z masłem, jajkiem ze
szczypiorkiem 1,3,7,arbuz,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko (7) i
jajko (3)
WTOREK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem,
serem żółtym ,1,7wędliną, sałata,
arbuz ,kawa inka, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).
OBIAD
Zupa pomidorowa z
makaronemi1,7,9,kotlet mielony
drobiowy, mizeria z jogurtem1,3, 7
ziemniaki ,,kompot owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9)
PODWIECZOREK
Kasza manna z truskawkami.1,7
Alergeny: zboża(1),produkty
mleczne(7).
ŚRODA
ŚNIADANIE
Płatki jęczmienne na mleku
pieczywo mieszane z masłem
baleronem1,7,pomidorem, gruszka
,herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .
OBIAD
Biały barszcz z ziemniakami1,7,9
Boeuf strogonow, ryż 1,sałatka z
buraczków, wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,produkty drobiowe.
PODWIECZOREK
Bułka maślana z masłem ,
marmoladą
rodzynkową 1,7pomarańcza, kakao.
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty mleczne(7).
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem,
dżemem ,wędliną,1,7ogórek
małosolny , gruszka, kawa inka,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).
OBIAD
Zupa cebulowa z groszkiem
ptysiowym,1,7,9,gołąbki bez
zawijania z kapustą pieczone w
sosie pomidorowym,1,3,7ziemniaki
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).
PODWIECZOREK
Galaretka owocowa z jogurtem.1,7
banan , rurki kukurydziane
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).
PIĄTEK
ŚNIADANIE
Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem z szynką
1,7pomidorem,herbata z cytryną
gruszka , woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)
OBIAD
Zupa zielona z ziemniakami,7,9
pierogi ruskie okraszane cebulą ,
sałata z jogurtem1,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).
PODWIECZOREK
Bułka z masłem pastą z
makreli1,3,4,7, pomarańcza ,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty
mleczne(7)jajka(3),ryby(4).
1. Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
b) Maltodekstryn na bazie pszenicy;
c) Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) Laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.