JADŁOSPIS

(07.09.2020 -11.09.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku
pieczywo mieszane z masłem
szynką papryką czerwoną1,7,
jabłko herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z
ziemniakami 1,7,9 makaron
spaghetti w sosie napoli z mięsem
wieprzowym1,7, ogórek małosolny,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) .

PODWIECZOREK

Grahamka z masłem serem żółtym
morele,kakao.1,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
pastą z suszonych pestek
słonecznika ,pomidorów,
wędlina1,7, ogórkiem zielonym,
jabłko, kawa inka, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Krem z kalafiora z ryżem ,1,7,9
bioderko z kurczaka pieczone
marchewka z groszkiem,
ziemniaki1,7, kompot owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9),produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Koktajl bananowo-zielony, tost z
chałki.1,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku pieczywo
mieszane z masłem baleronem
sałatą,1 ,7, jabłko, herbata z
cytryna, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem
1,7,9 hamburgery z dorsza, 1,3,4,7
surówka z kwaszonej kapusty,
ziemniaki, kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe ,jajka(3),ryby(4).

PODWIECZOREK

Jajko w sosie majonezowojogurtowym,
bułka z masłem
gruszka, herbata owocowa.1,3,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7), jajka(3).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
kiełbaski białe na gorąco,
ketchup, , kawa inka, śliwki,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3)
mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa zacierkowa 1,7,9 bitka
wieprzowa kasza jęczmienna
surówka z czerwonej kapusty,1,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Placki z jabłkami 1,3,7 kakao.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7)jajka(3),zboża(1).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku ,
pieczywo mieszane z masłem
salami, 1,7 pomidorem , jabłko
herbata z cytryną ,woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Barszcz czerwony z ziemniakami
1,7,9 pierogi leniwe z masłem i
bułką tartą surówka z marchewki z
jabłkiem 1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka maślana z masłem dżemem
wiśniowym (100% owoców),1,7
śliwki, kawa inka.
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko
i produkty mleczne(7) ryby(4).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content