Jadłospis

(08.10 – 12.10)

poniedziałek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem1)7), pieczywo żytnie i razowe z masłem salami, papryką czerwoną, herbata  z cytryną, miętą, jabłka, przekąska warzywna, woda mineralna.

 

Alergeny: zboża (1) mleko i produkty

mleczne (7), owoce cytrusowe.

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem 9,1,7 kotlet z jajka 3groszek zielony z masłem,  ziemniaki ,kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),
zboża (1)produkty mleczne(7).

Podwieczorek

Tosty z szynki i sera żółtego1,7  winogrono ,kawa.

Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7).

wtorek

Śniadanie

Pieczywo żytnie i razowe z masłem 7)1 jajecznica z szynką, kawa 1)7, jabłko, herbata  z cytryną, pestki dyni słonecznika, orzechy 8, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1) mleko i produkty mleczne (7),orzechy(8)jajka(3), owoce cytrusowe.

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami,9,7 risotto z mięsa i warzyw, surówka z białej kapusty i rukoli, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),
zboża (1)produkty mleczne(7), orzechy(8), produkty drobiowe.

Podwieczorek

Jogurt truskawkowy1,7rurki kukurydziane.

Alergeny: zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).

środa

Śniadanie

Makaron literki na mleku,1)7 pieczywo żytnie i razowe z masłem1)7 pasztetem z drobiu3 ogórkiem kwaszonym, jabłko, herbata  z cytryną, miętą, przekąska warzywna, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1) mleko i produkty mleczne (7),jajka(3), owoce cytrusowe. cytryną i mięta, przekąska warzywna, woda mineralna.

Obiad

Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym,9,1,7 zawijasy drobiowe z pieczarkami sałatka z buraczków, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),
zboża (1)produkty mleczne(7).

Podwieczorek

Bułka dyniowa z pastą z tuńczyka,7,1,4 śliwki ,herbata pomarańczą.

Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7),ryby(4).

czwartek

Śniadanie

Pieczywo żytnie i razowe z masłem1)7 3pasta z awokado, wędliną, pomidorki koktajlowe, jabłko, kawa, herbata  z cytryną, pestki słonecznika i dyni, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1) mleko i produkty mleczne (7),jajka(3), owoce cytrusowe

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami, 1,3,7,kurczak w sosie Curry z mleczkiem kokosowym1,7, surówka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),
zboża (1)produkty mleczne(7),jajka(3), produkty drobiowe.

Podwieczorek

Rogaliki krucho-drożdżowe(własnego wypieku),7)1)3,gruszka,kakao.

Alergeny: zboża(1),produkty mleczne(7).

piątek

Śniadanie

Płatki jaglane na mleku7)1, pieczywo żytnie i razowe z masłem7łopatką pieczoną, sałatą, jabłko, herbata z miętą przekąska warzywna, woda mineralna

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1).

Obiad

Zupa szczawiowa z ziemniakami,9,7 pierogi ruskie okraszone,cebulka,1 ogórek kwaszony, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża (1).

Podwieczorek

Bułka z masłem pastą z jaj 1,7 rzodkiewką, banan herbata z imbirem i pomarańczą.

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).


alergeny

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.2.       Skorupiaki i produkty pochodne.3.       Jaja i produkty pochodne.4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;     b)      Laktitolu.8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.9.       Seler i produkty pochodne.10.   Gorczyca i produkty pochodne.11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.13.   Łubin i produkty pochodne.14.   Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Jadłospis pdf

Kategorie: Jadłospis