JADŁOSPIS


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo
mieszane z masłem ,polędwicą
sopocka ,1,7 papryką czerwoną
gruszka, przekąska warzywna, ,
herbata z cytryną i imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krupnik z kaszy jęczmiennej z
ziemniakami1,7,9makaron spaghetti
w sosie napoli z mięsem, 1,7ogórek
kwaszony, kompot wiśniowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Sałatka z tuńczyka i ananasa ,bułka
z masłem1,4,7, herbata z miętą.
Alergeny :zboża(1),ryby(4), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
,pastą ze słonecznika i suszonych
pomidorów, wędliną, 1,7ogórek
konserwowy, jabłko, przekąska
bakaliowa, herbata owocowa,
kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa szczawiowa z
ziemniakami1,7,9, filet z kurczaka w
sosie Curry z mleczkiem
kokosowym ,ryż brązowy 1,7,
surówka z czerwonej kapusty,
kompot porzeczkowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Ciasto murzynek(własnej
produkcji),mandarynka ,mleko.1,3,7
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7)jajka(3), owoce
cytrusowe.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki orkiszowe na mleku,
pieczywo mieszane z masłem
szynką1,7,pomidorki koktajlowe
,przekąska warzywna, gruszka,
herbata z pomarańczą i
goździkami, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Zupa pieczarkowa z
makaronem1,7,9hamburgery
wołowe z cebulka 1,3,7sałatka z
buraczków, ziemniaki, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem, dżemem
brzoskwiniowym ,jabłko,kakao.1,7
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
kiełbaska biała na gorąco z
ketchupem1,7, jabłko, herbata
owocowa, przekąska bakaliowa,
kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7)

OBIAD

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z
ziemniakami1,7,9,pierogi z mięsem
okraszone cebulką, mix sałat z
sosem jogurtowo-czosnkowym,1,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Koktajl zielony z bananem(własnej
produkcji),biszkopty.1,7
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7)


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem z
jajkiem1,3,7ogórek zielony,
przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Krem z kalafiora z grzankami1,7,9
kotlety z miruny , ziemniaki,
surówka z kwaszonej kapusty,1,3,4,7,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),ryby(4)jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka orkiszowa z masłem, serem
żółtym ,banan,kawa.1,7
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7)

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content