JADŁOSPIS

( 09.09-13.09 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku1,7,
pieczywo żytnie i razowe z
masłem1,7, baleronem ,sałatą
lodową, jabłko, herbata z cytryną,

OBIAD

Krem z cukinii z groszkiem
ptysiowym 1,7,9 kotlet z jajka1,3,7,
surówka z czerwonej kapusty ,
ziemniaki,
kompot z wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Hot-dogi żytnie z parówką i
warzywami 1, lemoniada.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serem żółtym, szynką
weselną 1,7,rzodkiewką, jabłko,
herbata owocowa kawa, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem,
1,7,9kotlet mielony ,mizeria ze
szczypiorkiem i jogurtem 1,3,7,
ziemniaki, kompot owocowy.

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami (własnej
produkcji),rurki kukurydziane.1


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem, pieczywo
żytnie i razowe z masłem schabem
1,7, papryką czerwoną, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Żurek z ziemniakami,1,7,9 risotto z
mięsa i warzyw 1, sałatka z pomidora
i cebuli, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z tuńczyka
1,3,4,7, śliwki, herbata z cytryną.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
pastą z cieciorki, wędliną 1,7,
ogórek świeży, jabłko, herbata
owocowa ,kawa, woda mineralna

OBIAD

Barszcz czerwony z ziemniakami 1,7,9
filet z kurczaka w potrawce, ryż
brązowy, fasolka szparagowa z
masłem, 1,7,kompot owocowy.

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe z
kruszonką(własnego
wypieku),kakao 1,3,7,arbuz.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
kiełbasą żywiecką 1,7 ,pomidorem,
jabłko, herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa zielona z
makaronem,1,7,9 hamburgery z
mintaja 1,3,4, surówka z kapusty
kwaszonej, ziemniaki, kompot
śliwkowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serkiem Almette
kawa 1,7,gruszka.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.