JADŁOSPIS
( 11.01.2021- 15.01.2021)
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane masłem kiełbasą suchą1,7,białą rzodkwią, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna. Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) . |
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem1,7,9, kotlet z jajka ,fasolka szparagowa/brukselka z masłem1,3,7, ziemniaki kompot wieloowocowy. Alergeny: zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9),jajka(3), ryby(4). |
PODWIECZOREK
Bułka maślana z kremem z awokado i kakao ,mleko, 1,7 pomarańcza. Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
WTOREK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem, serem białym ,wędliną, ogórkiem kwaszonym, kawa inka1,7, banan, woda mineralna. Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7). |
OBIAD
Krem z marchewki z grzankami1,7,9 hamburgery wołowe w sosie cebulowym, sałatka z buraczków, kasza jęczmienna, kompot wieloowocowy. Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1). |
PODWIECZOREK
Sałatka jarzynowa, bułka z masłem,1,3,7. Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7), jajka(3). |
ŚRODA
ŚNIADANIE
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane masłem pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną ,woda mineralna. Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1). |
OBIAD
Rosół z makaronem1,7,9, filet z indyka smażony, ziemniaki, surówka z ogórka i białej kapusty, kompot wieloowocowy. Alergeny: zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9),jajka(3), ryby(4). |
PODWIECZOREK
Galaretka owocowa z jogurtem, banan, ciastka owsiane (własnego wypieku).1,3,7 Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem jajkiem, wędliną papryką czerwoną, kawa inka1,3,7, jabłko, woda mineralna. Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7), jajka(3). |
OBIAD
Zupa koperkowa z ziemniakami,1,7,9 zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem ,mix sałat z sosem winegret,1,4,7 kompot wieloowocowy. Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1). |
PODWIECZOREK
Naleśniki z dżemem, kakao 1,3,7 mandarynka. Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7), jajka(3). |
PIĄTEK
ŚNIADANIE
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane masłem łopatką pieczoną,1,7kiełkami, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna. Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) . |
OBIAD
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami1,7,9, pierogi z serem białym i musem truskawkowym1,3,7 kompot wieloowocowy. |
Alergeny: zboża (1), produkty mleczne(7), seler(9), jajka(3).
PODWIECZOREK
Hot dogi źytnie z parówką i warzywami, herbata z miętą. Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
1. Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
b) Maltodekstryn na bazie pszenicy;
c) Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) Laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.