JADŁOSPIS

( 11.01.2021- 15.01.2021)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne  na mleku, pieczywo mieszane masłem kiełbasą suchą1,7,białą rzodkwią, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem1,7,9,    kotlet z jajka ,fasolka szparagowa/brukselka z masłem1,3,7, ziemniaki  kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9),jajka(3), ryby(4).

PODWIECZOREK

Bułka  maślana z kremem z awokado i kakao ,mleko, 1,7 pomarańcza.

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, serem białym ,wędliną, ogórkiem kwaszonym, kawa inka1,7, banan,  woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Krem z marchewki z grzankami1,7,9 hamburgery wołowe w sosie cebulowym, sałatka z buraczków, kasza jęczmienna, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1).

PODWIECZOREK

Sałatka jarzynowa, bułka z masłem,1,3,7.

Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7), jajka(3).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jaglane  na mleku, pieczywo mieszane masłem pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem, jabłko, herbata z cytryną ,woda mineralna.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1).

OBIAD

Rosół z makaronem1,7,9,    filet z indyka smażony, ziemniaki, surówka z ogórka i białej  kapusty,  kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9),jajka(3), ryby(4).

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z jogurtem, banan, ciastka owsiane (własnego wypieku).1,3,7

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem jajkiem, wędliną papryką czerwoną, kawa inka1,3,7, jabłko, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7), jajka(3).

OBIAD

Zupa koperkowa z ziemniakami,1,7,9 zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem ,mix sałat z sosem winegret,1,4,7 kompot  wieloowocowy.

 Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1).

PODWIECZOREK

Naleśniki z dżemem, kakao 1,3,7 mandarynka.

Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7), jajka(3).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane masłem łopatką pieczoną,1,7kiełkami, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Barszcz czerwony zabielany z  ziemniakami1,7,9,  pierogi z serem białym i musem truskawkowym1,3,7 kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1), produkty mleczne(7), seler(9), jajka(3).

PODWIECZOREK

Hot dogi źytnie z parówką i warzywami, herbata z miętą.

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Skip to content