JADŁOSPIS
ułożony przez grupę Żabki

(11.02 -15.02 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem1,7
pieczywo żytnie i razowe z masłem
1,7szynką włoską, białą rzodkiew,
jabłko, herbata z cytryną, woda
mineralna.

OBIAD

Krem z brokułów z grzankami,1,7,9
filet z kurczaka w potrawce, ryż,
surówka z kapusty czerwonej1,7
kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serkiem Almette,
topionym,1,7 mandarynka, kakao.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serem żółtym 1,7, cielęciną
pieczoną, pomidorki koktajlowe,
mandarynka, herbata owocowa,
kawa, woda mineralna.

OBIAD

Zupa ogórkowa z
ziemniakami,1,7,9 pierogi z mięsem i
kapustą kwaszona, surówka z sałaty
lodowej z cykori i orzechami 7,11,
kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK

Budyń śmietankowy z wiśniami 1,7,3


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki cynamonowe z mlekiem7)1,
pieczywo żytnie i razowe z
masłem7,pastą z kiełbasy ze
szczypiorkiem,3 papryką
konserwową, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna 

OBIAD

Zupa dyniowa z
ziemniakami1,7,9,makaron spaghetti
w sosie pomidorowym, ogórek
kwaszony ,kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy(własnej
produkcji),tosty z chałki.1,7,


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
jajecznica z szynka gotowaną, 1,3
kawa 1,7, jabłko, herbata
owocowa, woda mineralna.

OBIAD

Rosół z makaronem 1,7,9,kotlet
schabowy, marchewka z
groszkiem,1,7,3 ziemniaki, kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Mufinki czekoladowe(własnej
produkcji)1,3,7,banan, mleko.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku7)1,
pieczywo żytnie i razowe z
masłem7,1 kiełbasą żywiecką,
kiełki, jabłko, herbata z cytryną,
woda mineralna.

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem,1,7,9
łosoś smażony 1,3,4, ziemniaki,
surówka z kwaszonej kapusty,
kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem dżemem
truskawkowym/powidłami
śliwkowymi, pomarańcza, 1,7
herbata.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Żabki