JADŁOSPIS

(13.05 -17.05 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku7)1,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
1,7, szynką włoską, pomidory ,
jabłko, herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami1,7,9
makaron lasagne z mięsem i sosem
beszamelowo-pomidorowym,
surówka z czerwonej kapusty
parzonej z sezamem,1,7,11, kompot
wiśniowy.

PODWIECZOREK

Bułka grahamka z masłem serem
żółtym, rzodkiewką ,kawa 1,7
winogrono.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
jajkiem, kiełbasą żywiecką
ogórkiem zielonym,1,3,7 jabłko,
herbata owocowa, kawa, woda
mineralna.

OBIAD

Krem z szparagów zielonych z
grzankami1,7,9pulpety w sosie
pieczarkowym, kasza jęczmienna,
surówka z sałaty i rzodkiewki,1,3,7
kompot owocowy.

PODWIECZOREK

Pizza Margherita 1,7,banan, herbata
owocowa.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku7)1,
pieczywo żytnie i razowe z masłem,
baleronem, białą rzodkwią, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Barszcz czerwony z makaronem1,7,9
kotlet mielony drobiowy,
ziemniaki, brukselka/fasolka
szparagowa z masłem 1,3, 7, kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z jogurtem
1,7,rurki kukurydziane.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
kawa,1,3,7,parówki z szynki na
gorąco ,ketchup, jabłko, herbata z
cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem1,7,9 bitka
wieprzowa, ziemniaki, surówka z
kapusty pekińskiej ,1,7 kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Kasza manna z wiśniami 1,7.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Gwiazdki cynamonowe z
mlekiem7)1, pieczywo żytnie i
razowe z masłem z szynką weselną,
papryką czerwoną, herbata z
cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa z soczewicy czerwonej z
ziemniakami 1,7,9 pierogi leniwe z
masłem ,surówka z marchewki i
jabłka,1,3,7 kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z makreli 1,3,7
herbata z miętą, winogrono.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis