JADŁOSPIS

(13.07.2020 -17.07.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem
kiełbasą
podsuszaną1,3,7,pomidorem, arbuz ,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Barszcz czerwony z
ziemniakami1,7,9pulpety z dorsza w
sosie koperkowym, ryż
brązowy,1,3,4,7,surówka z
marchewki, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9).

PODWIECZOREK

Tortilla z kurczakiem i
warzywami1,7,herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
jajecznica z szynką , 1,3,7,kawa inka,
arbuz, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa jarzynowa z
ziemniakami1,7,9,makaron kokardki
z cukinią, kurczakiem i pesto
bazyliowym1,,surówka z ogórka i
pomidora z cebulą kompot
owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9)

PODWIECZOREK

Koktajl malinowy, tosty z chałki 1,7
Alergeny: zboża(1),produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem polędwicą
sopocką1,3,7, sałatą, gruszka,
herbata z cytryna, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krem z marchewki z groszkiem
ptysiowym1,7,9
filet z indyka smażony ,brukselka z
masłem1,3,7, ziemniaki ,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3),seler(9),
produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z pestek
dyni z suszonymi
pomidorami,1,7jabłko,lemoniada.
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
,serkiem Almette , łopatką
pieczoną,1,7ogórek zielony kawa
inka, gruszka, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Kapuśniak z kwaszonej kapusty z
ziemniakami,1,7,9,bitka wieprzowa,
makaron penne,1,7sałatka z
pomidora i kukurydzy,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Placki z jabłkami ,kakao. 1,3,7
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki orkiszowe na mleku,
pieczywo mieszane z masłem z
wędliną1,7rzodkiewka,gruszka ,
herbata z cytryną ,woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krupnik z kaszy jęczmiennej z
ziemniakami1,7,9 pierogi z serem i
musem truskawkowym ,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Hot dogi żytnie z
parówką1,7brzoskwinia ,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1),),mleko i
produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content