JADŁOSPIS

( 13.11.-16.11 )


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
7)1 pastą z łososia 3,4,szynką kotła,
ogórek konserwowy, kawa 1)7,
jabłko, herbata z cytryną i
syropem klonowym, pestki dyni
słonecznika, orzechy 8, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami 9,7
pierogi z jagodami 1 i polewą
jogurtową, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Tosty z szynki i sera żółtego
ketchup, gruszka ,kawa


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem,1)7
pieczywo żytnie i razowe z masłem
1,7pastą z kiełbasy ze
szczypiorkiem,rzodkiewką1,7 ,3
jabłko, herbata z cytryną, miętą,
przekąska warzywna, woda
mineralna.

OBIAD

Krem z jarmużu z groszkiem
ptysiowym, 9,7 bitki wieprzowe,
kasza jęczmienna, buraczki
zasmażane, kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Placki z dyni i sera białego 1,7,3
herbata owocowa.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serem żółtym,1,7 łopatką pieczoną,
sałatą, jabłko, herbata owocowa,
przekąska warzywna,

OBIAD

Zupa szczawiowa z
ziemniakami,1,9,7 wieprzowina w
sosie bolognese makaron
spaghetti razowy,1 ogórek
kwaszony, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy bułka
maślana.1,7 


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku7)1,
pieczywo żytnie i razowe z
masłem7,kiełbasą żywiecką
pomidorki koktajlowe, jabłko,
herbata z pomarańczą i imbirem,
przekąska warzywna, woda
mineralna

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami 1,9,7
hamburgery rybne 3,4 ziemniaki,
surówka z kwaszonej kapusty,
kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Jajko w majonezie, bułka z masłem 1,7
winogrono ,herbata z miodem.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis