JADŁOSPIS

(14.09.2020 -18.09.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki Musli z mlekiem pieczywo
mieszane z masłem kiełbasą
szynkową papryką czerwoną1,7,
jabłko herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1

OBIAD

Kapuśniak z kwaszonej kapusty 1,7,9
pierogi z mięsem okraszone
cebulką, ogórek małosolny kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) seler(9) .

PODWIECZOREK

Hot-dogi źytnie z parówką i
warzywami , herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7) .


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
jajecznica z szynką1,3,7, banan,
kawa inka, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7)jajka(3).

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami 1,7,9
makaron penne ze szpinakiem
suszonymi pomidorami,
słonecznikiem, kurczakiem,
surówka z marchewki i chrzanu1,7,
kompot owocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Ryż z jabłkami i cynamonem.1,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Kasza manna mleku pieczywo
mieszane z masłem schabem
pieczonym 1 ,7ogórkiem zielonym,
jabłko, herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Biały barszcz z makaronem 1,7,9
kotlet mielony, sałatka z
buraczków,1.3.7 ziemniaki,, kompot
owocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Kisiel z bananami, rurki
kukurydziane.1,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
serem żółtym, wędliną ,sałatą ,
kawa inka, jabłko, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3)
mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Krem z cukinii z ziemniakami 1,7,9
cielęcina pieczona ,kasza bulgur
surówka z selera i brzoskwini1,7
kompot owocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe (własnego
wypieku)ze śliwką ,kakao.1,3,7
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7)jajka(3),zboża(1)


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem ,
pieczywo mieszane z masłem
szynką, 1,7 pomidorem , jabłko
herbata z cytryną ,woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa brokułowa z ziemniakami 1,7,9
naleśniki z serem białym i musem
owocowym 1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pasta z
łososia,1,3,4,7, ogórek konserwowy
gruszka, herbata z miętą.
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko
i produkty mleczne(7) ryby(4).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content