JADŁOSPIS

(15.07 - 19.07)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku 1,7, pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7, baleronem, ogórek zielony, jabłko, herbata z imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Kasza manna na mleku 1,7, pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7, baleronem, ogórek zielony, jabłko, herbata z imbirem, woda mineralna.

PODWIECZOREK

Sałatka z tuńczyka i warzyw1,4,7 herbata z cytryną i  z miętą.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem serkiem Almette, kiełbasą żywiecką 1,7 papryką czerwoną, arbuz, herbata owocowa, kawa, woda mineralna

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem razowym1,7,9  gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 1,3,, ziemniaki, kompot owocowy.

PODWIECZOREK

Placki z jabłkami i cynamonem.1,3,7kakao


ŚRODA

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku7)1, pieczywo żytnie i razowe z masłem szynką,1,3,7 rzodkiewką, banan, herbata z imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem,1,7,9 kotlet schabowy 1,3,7, ziemniaki, mizeria ze szczypiorkiem,,7 kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka maślana z masłem dżemem wisniowym.1,7 jabłko, kakao.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem  parówka z szynki na gorąco,1,7 ketchup, talerz przekąsek, herbata owocowa, kawa, woda mineralna

OBIAD

Krupnik z kaszy jęczmiennej1,7,9  wieprzowina w sosie bolognese, makaron spaghetti1,3,7, ogórek małosolny, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy (własnej produkcji)z borówkami 1,3,7.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem 1,7, pieczywo żytnie i razowe z masłem z kiełbasą krakowską1,7, pomidorem, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Krem z zielonego groszku z grzankami1,7,9 kotlet z miruny 1,3,4,, ziemniaki, surówka z marchewki7, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Makaron kokardki z pesto bazyliowym,1 napój orzeźwiający.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis