JADŁOSPIS

(16.03-20.03)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem ,szynką,
pomidorki koktajlowe,1,7jabłko,
przekąska warzywna, herbata z
cytryną i imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z
makaronem,1,7,9 bioderko z
kurczaka pieczone, ziemniaki,
fasolka szparagowa z masłem,
kompot porzeczkowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Hot dogi źytnie z parówką i
warzywami,1lemoniada z miętą.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
pastą z kaszy gryczanej ,wędliną,
1,7ogórek kwaszony, jabłko,
przekąska bakaliowa, herbata
owocowa, kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami1,7,9,
bitka wieprzowa, kasza jęczmienna
7, surówka z białej kapusty
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami, rurki
kukurydziane.1,
Alergeny: zboża(1) , owoce
cytrusowe.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Kluski lane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem
salami1,7,sałatą,przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
pomarańczą i goździkami, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Barszcz czerwony z
ziemniakami1,7,9pierogi leniwe z
masłem i bułką, surówka z
marchewki,1,3,7,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) .

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z makreli,
herbata z cytryną.1,7
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty
mleczne(7),ryba(4),jajka(3).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
dżemem, kiełbasa
podsuszaną1,7papryką czerwona,
jabłko, herbata owocowa,
przekąska bakaliowa, kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z
ryżem1,7,9,kotlet mielony drobiowy,
,surówka z selera i brzoskwini,1,3,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1)produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Jogurt wiśniowy ,tosty z chałki.1,7
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7)


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku,
pieczywo mieszane z masłem z
twarożkiem,3,7ogórek zielony,
przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1)

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami1,7,9
pampuchy drożdżowe z musem
truskawkowym,1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem jajkiem i
szczypiorkiem, banan, herbata
owocowa..1,3,7
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content