JADŁOSPIS


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Makaron gwiazdki na mleku,
pieczywo mieszane z masłem
,szynką1,7ogórkiem kwaszonym,
jabłka, przekąska warzywna, ,
herbata z cytryną i imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krem z cukinii z ryżem1,7,9
Kotlety z ryby ,surówka z
kwaszonej kapusty ,ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),ryba(4).

PODWIECZOREK

Bułka dyniowa z masłem serem
żółtym,1,7 papryką
czerwoną,pomarańcza,kawa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),owoce
cytrusowe.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
twarożkiem białym,
salami1,7pomidorki koktajlowe,
jabłka, przekąska bakaliowa,
herbata owocowa, kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami
1,7,9udziec z indyka pieczony, kasza
bulgur, buraczki zasmażane1,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7)seler(9).

PODWIECZOREK

Budyń śmietankowy z wiśniami.1,3,7
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku,
pieczywo mieszane z masłem
baleronem ,sałata
lodową,1,7przekąska warzywna,
jabłko, herbata z pomarańczą i
goździkami, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Biały barszcz z
ziemniakami,1,7,9cielęcina pieczona
,kluski śląskie na zielono ,surówka z
marchewki i jabłka1,7,ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) .

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa z jogurtem
ciastka owsiane (własnej
produkcji)1,3,7
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem1,3,7,
wędliną, dżemem, ogórkiem
konserwowym,
jabłko, herbata owocowa,
przekąska bakaliowa, kawa, woda
mineralna
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z
makaronem1,7,9,kotlet mielony,
ziemniaki, surówka z kapusty
czerwonej.
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3).

PODWIECZOREK

Pączki 1,3,7 (własnej produkcji),
mandarynka ,kakao.
Alergeny: zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7),owoce
cytrusowe.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem , pieczywo
mieszane z masłem 1,7 polędwica
sopocką białą rzodkwią ,przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami1,7,9
pierogi z serem białym i sosem
owocowo-jogurtowym, ,1,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1). .

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pasztetem z
drobiowym,1,7ogórek kwaszony,
cytryna w plasterkach ,herbata
owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),owoce
cytrusowe.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content