JADŁOSPIS

( 18.02-22.02 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne z mlekiem1,7
pieczywo żytnie i razowe z masłem
1,7kiełbasą krakowską, pomidorki
koktajlowe, jabłko, herbata z
cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa pieczarkowa z
ziemniakami,1,7,9
makaron tagliatelle z kurczakiem,
szpinakiem i suszonymi
pomidorami1,7 ,sałatka z ogórka
kwaszonego i marchewki, kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z jaj ze
szczypiorkiem 1,3 ,herbata,
mandarynka


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
parówki z szynki na gorąco z
ketchupem, banan, herbata
owocowa, kawa, woda mineralna.

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z makaronem1,7,9bioderko z
kurczaka pieczone, ziemniaki,
surówka z kapusty białej, kompot
wiśniowy.

PODWIECZOREK

Jabłko pieczone z żurawiną ,wafle
ryżowe z amarantusem1.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem7)1, pieczywo
żytnie i razowe z masłem szynką
,ogórek kwaszony jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami1,7,
boeuf strogonow, ryż, sałatka z
buraczków ,kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Sałatka gyros, tosty czosnkowe 1,7.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
pastą z tuńczyka 1,3, łopatka
pieczoną, sałata lodową, kawa 1,7,
jabłko, herbata owocowa, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa selerowa z groszkiem
ptysiowym1,7,9,gołąbki bez
zawijania pieczone w sosie
pomidorowym,1,7,3 ziemniaki,
kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Kasza jaglana z sokiem malinowym
1,7,kiwi.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Kluski lane na mleku 3)7)1, pieczywo
żytnie i razowe z masłem7,1 salami,
papryką konserwową, jabłko,
herbata z cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniaakami,1,7,9
pierogi leniwe z masłem i bułką
tartą 3,7, surówka z marchewki i
jabłka, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Kabanosy drobiowe, bułka z
masłem 1,7 pomarańcza, herbata.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Aktualności