JADŁOSPIS
ułożony przez grupę Sówki

(18.03 -22.03 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku1,7
pieczywo żytnie i razowe z masłem
1,7szynkąweselną, ogórek
kwaszony, jabłko, herbata z
cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa kalafiorowa z
ziemniakami,1,7,9 lasagne z
mięsem i sosem beszamelowo-pomidorowym
1,7, surówka z
czerwonej kapusty
kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

Bułka maślana z dżemem 1,7,
gruszka, kakao.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serkiem Almette, salami, 1,7
pomidorki koktajlowe ,jabłko,
herbata owocowa, kawa, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa cebulowa z ryżem1,7,9filet z
indyka w panierce sezamowej 1,3,
ziemniaki, fasolka szparagowa z
masłem,1,7 kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z jogurtem ,wafle
ryżowe 1,7.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem7)1,
pieczywo żytnie i razowe z masłem,
kiełbasą krakowska 1,7 ,kiełki
słonecznika jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami1,7,9
schab pieczony w sosie własnym,
kasza pęczak, surówka z sałaty
lodowej ,cykorii i orzechów
1,7,11,kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe(własnego
wypieku)z kruszonką,1,3,7 kakao,
mandarynka.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
parówki z szynki na gorąco,
ketchup, kawa, jabłko, herbata
owocowa, woda mineralna.

OBIAD

Krupnik z kaszy jęczmiennej z
ziemniakami 1,7,9 pierogi z mięsem
okraszone cebulką 1, ogórek
kwaszony, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Makaron kokardki z cukinią i
Curry,1,7 herbata z cytryną.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku7)1,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
z serem żółtym,1,7 papryką
czerwoną, herbata z cytryną, woda
mineralna.

OBIAD

Żurek z makaronem
1,7,9 hamburgery z dorsza 1,3,4,
ziemniaki, surówka z kapusty
kwaszonej, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z makreli i
twarożku 1,7,4,herbata z sokiem
malinowym, pomarańcza.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.