JADŁOSPIS

(20.07.2020 -24.07.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku , pieczywo
mieszane z masłem i szynką
1,3,7pomidorem,banan, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) jajka (3) .

OBIAD

Krem z brokuł z groszkiem
ptysiowym,1,7,9kotlet z jajka1,3,7,
ziemniaki, surówka z białej kapusty,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9),jajka(3).

PODWIECZOREK

Rogal z masłem 1,7 dżemem
wiśniowym, arbuz, kakao.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7)


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
serkiem białym , 1,7, schabem
pieczonym, sałata, arbuz, kawa
inka, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa zacierkowa1,7,9,pieczeń
rzymska w sosie
pieczarkowym1,3,7ziemniaki,
buraczki zasmażane, ,kompot
owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9),jajka(3)

PODWIECZOREK

Ryż zapiekany z jabłkami.1,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7)..


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem1,7
pieczywo mieszane z masłem pastą
z kiełbasy ,1,3,7, rzodkiewką ,banan
,herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pieczarkowa z ziemniakami1,7,9
makaron spaghetti w sosie napoli z
mięsem1,7,ogórek małosolny,
komp,ot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Pizza Margherita , 1 ,7 kiwi, herbata
z miętą.
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem,
jajkiem,1,3,7,wędliną, ogórek
małosolny ,kawa inka, gruszka,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3) mleko
i produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa szczawiowa z
ziemniakami,1,7,9,udziec z indyka
pieczony , kasza kuskus ,bukiet
warzyw z masłem,1,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Ciasto murzynek.1,3,7 mleko,
cytryna.
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Makaron gwiazdki na mleku,
pieczywo mieszane z masłem z
polędwicą sopocką,1,7ogórek
zielony ,gruszka, herbata z
cytryną, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami1,7,9
pierogi leniwe z masłem i bułką,
surówka z marchewki i jabłka1,3,7,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem z pastą z
tuńczyka1,3,4,7, ,kiwi ,napój
orzeźwiający z miętą.
Alergeny :zboża(1),jajka(3),ryby(4)
mleko i produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content