PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem
szynką1,7rzodkiewką,truskawki,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Barszcz czerwony z
ziemniakami1,7,9naleśniki z serem
białym i musem
owocowym1,3,7,kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,jajka(3), produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Jajko w sosie majonezowo –
jogurtowym ,bułka z
masłem,1,3,7truskawki, herbata z
miętą.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7)jajka(3).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
serem żółtym,salami,1,7ogórek
zielony ,truskawki ,kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z
ziemniakami1,7,9, klops w
w sosie pieczarkowym ,kasza
jęczmienna ,surówka
wielowarzywna1,3,7,kompot
owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Jogurt bananowy.1,7,rurka
kukurydziana
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem i pasztetem
drobiowym1,3,7,ogórek małosolny ,
jabłko, herbata z cytryna, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem1,7,9
Kotlet z fileta z indyka1,3,7,
ziemniaki , surówka z białej
kapusty, kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka maślana z dżemem, kakao 1,7,
gruszka.
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem i
pasztetem ,1,3,7, ogórek ,jabłko ,
kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7)

OBIAD

Zupa cytrynowa z ryżem1,7,9,,
musake z mięsem i cukinią w sosie
beszamelowym, sałatka z
pomidorów ,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Pancakes z truskawkami i
jogurtem1,3,7
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane na mleku,
pieczywo mieszane z masłem z
wędliną1,7pomidorem, herbata z
cytryną, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa koperkowa z
ziemniakami,1,7,9makaron z
tuńczykiem i warzywami1,4,7,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1),ryby(4).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serem żółtym,
truskawki,kakao.1,7
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content