JADŁOSPIS

(22.07 - 26.07)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku7)1, pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7, salami ,pomidor, jabłko, herbata z imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Zupa zacierkowa1,7,9 bioderko z kurczaka pieczone1, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej 7, kompot owocowy.

PODWIECZOREK

Tosty z szynki i sera żółtego, kawa1,7  banan.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem kremem awokado ,szynką, papryka czerwoną ,herbata owocowa, jabłko, kawa, woda mineralna

OBIAD

Zupa  brokułowa z ziemniakami,1,7,9 pulpety w sosie koperkowym, kasza jęczmienna,1,3,7 sałatka z pomidorów 1,7, kompot śliwkowy.

PODWIECZOREK

Muffinki czekoladowe 1,3,7(własnego wypieku), mleko arbuz.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku7)1, pieczywo żytnie i razowe z masłem kiełbasą żywiecką ,ogórkiem zielonym, jabłko, herbata z imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Barszcz biały z makaronem1,7,9 filet z indyka w panierce sezamowej, groszek zielony z masłem,3,7, ziemniaki, kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem jajkiem 1,3,7, rzodkiewka, nektarynka,

herbata z cytryną.1,7


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem serem żółtym1,7 ,szynką, sałatą, jabłko, herbata owocowa, kawa, woda mineralna

OBIAD

Kapuśniak z kwaszonej kapusty1,7,9 pierogi z mięsem i soczewicą czerwoną okraszone cebulką 1, kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK

Kasza bulgur z truskawkami 1,7.


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem pieczywo żytnie i razowe z masłem 1,7 wędliną ,pomidorem, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna.

OBIAD

Zupa z cieciorki1,7,9 makaron świderki z serem białym i musem wiśniowym 1,7, kompot truskawkowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pastą z tuńczyka 1,3,4,7, arbuz, napój orzeźwiający.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis