JADŁOSPIS

( 24.02-28.02 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem,
pieczywo mieszane z masłem
,polędwicą sopocką1,7 pomidorki
koktajlowe ,jabłko, przekąska
warzywna, , herbata z cytryną i
imbirem, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Krem z bakłażana z ziemniakami1,7,9
pulpety w sosie chrzanowym, kasza
gryczana, surówka z kapusty
pekińskiej1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Jogurt owocowy(własnej produkcji)
bułka maślana1,7.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
jajecznica z szynką gotowaną,
gruszka, przekąska bakaliowa,
herbata owocowa, kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7)jajka(3),

OBIAD

Zupa pomidorowa z
makaronem1,7,9, kotlet z fileta z
indyka ,kalafior z masłem i bułką,
ziemniaki1,3,7
kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Ryż zapiekany z jabłkami i
cynamonem1,7.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku,
pieczywo mieszane z masłem
serem żółtym , kiełki
słonecznika,1,7 przekąska warzywna,
jabłko, herbata z pomarańczą i
goździkami, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa ogórkowa z
ziemniakami1,7,9risotto z łososia z
groszkiem zielonym i serem
mascarpone, surówka z kapusty
czerwonej1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),ryby(4) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem, pastą czerwoną,
mandarynka, herbata z cytryną.
Alergeny :zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z
masłem1,3,7,twarożkiem,
wędliną, ogórkiem konserwowym,
jabłko, herbata owocowa,
przekąska bakaliowa, kawa, woda
mineralna
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),
owoce cytrusowe.

OBIAD

Barszcz czerwony z
makaronem1,7,9,bioderka z kurczaka
pieczone, surówka z sałaty lodowej
z sosem winegret ,ziemniaki,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Ciasto cytrynowe(własnej
produkcji),1,3,7banany,kakao.
Alergeny: zboża(1),jajka(3), mleko i
produkty mleczne(7)


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo
mieszane z masłem 1,7 pastą z pieczarek, papryką czerwoną
,przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa cebulowa z ryżem1,7,9
kotlet z miruny, ziemniaki, surówka
z marchewki jabłka z chrzanem
,1,3,4,7, kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty
mleczne(7),zboża(1)jajka(3),ryby(4).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem jajkiem i
szczypiorkiem,1,3,7 pomarańcza,
herbata z cytryna.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),owoce
cytrusowe.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content