JADŁOSPIS

(25.11 -29.11 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo
żytnie i razowe z masłem szynką
włoską1,7 ,papryka czerwona,
przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa zielona z ziemniakami, risotto
z mięsem i warzywami,1,7,9
surówka z ogórka kwaszonego i
marchewki,
kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Jajko w sosie majonezowojogurtowym
7,3 ze szczypiorkiem,
herbata z sokiem malinowym,
banan.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
pastą z łososia 1,7,4,3 ,szynką ,ogórek
konserwowy, jabłka ,przekąska
bakaliowa, herbata owocowa,
kawa, woda mineralna.

OBIAD

Barszcz czerwony z ziemniakami
1,7,9, klopsiki w sosie chrzanowośmietankowym
z koperkiem, kasza
gryczana , bukiet jarzyn z masłem
1,3,7,kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Pancakes z jogurtem i
granatem,kakao.1,3,7


ŚRODA

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku, pieczywo
żytnie i razowe z masłem
baleronem ,1,7 ogórkiem kiszonym,
przekąska warzywna, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Krem z dyni z zacierkami,1,7,9
bioderko z kurczaka pieczone,
ziemniaki, surówka z kapusty
pekińskiej
kompot wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serem żółtym,
rzodkiewką ,1,7 .pomarańcza, kawa.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serkiem hochland , szynką
weselną,1,7, pomidorki koktajlowe
jabłko, herbata owocowa
przekąska bakaliowa, kawa, woda
mineralna

OBIAD

Rosół z makaronem 1,7,9 kotlet
pożarski, ziemniaki, surówka z
selera i żurawiny,1,3,9 kompot
wiśniowy.

PODWIECZOREK

Budyń kukurydziany z wiśniami.1,3,7


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem , pieczywo
żytnie i razowe z masłem kiełbasą
żywiecką,kiełkami1,7 przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna.

OBIAD

Zupa fasolowa z ziemniakami 3,7,9
pierogi leniwe z masłem  i
bułką tartą 1,3,7, surówka z
marchewki i jabłka, kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem, pastą z makreli 1,3,4
herbata z imbirem , kaki.

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.