JADŁOSPIS
( 27.07.2020-31.07.2020 )
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
Makaron literki na mleku, pieczywo
mieszane z masłem szynką
1,3,7ogórkiem zielonym, banan, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) jajka (3) .
OBIAD
Krem z cukinii z
grzankami,1,7,9hamburgery
rybne1,3,4,7, ziemniaki, surówka z
kwaszonej kapusty, kompot
wiśniowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9),jajka(3)ryby(4).
PODWIECZOREK
Bułka orkiszowa z masłem
serem żółtym1,7, truskawki
,herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).
WTOREK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z
masłempowidłami śliwkowymi,
kiełbasą żywiecką ,pomidorem ,
1,7,banan, kawa inka,woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i produkty
mleczne(7).
OBIAD
Zupa kalafiorowa z
ziemniakami1,7,9,makaron
tagliatelle z kurczakiem
szpinakiem, pomidorami
suszonymi i pestkami słonecznika,
surówka z ogórka kwaszonego i
marchewki,1,7kompotowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9),jajka(3)
PODWIECZOREK
Budyń z kaszy jaglanej z
malinami.1,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7)..
ŚRODA
ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku1,7 pieczywo
mieszane z masłem polędwica
sopocką,1,3,7,sałatąbrzoskwinia,herbata
z cytryna, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) .
OBIAD
Zupa pomidorowa z
ryżem1,7,9kotletschabowy, fasolka
szparagowa z masłem i bułką1,7,
ziemniaki, kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe.
PODWIECZOREK
Naleśniki z dżemem,kakao.1,3,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7),jajka(3).
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z
masłemjajkiem,1,3,7,wędliną,
rzodkiewką ,kawa inka, brzoskwinia,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3) mleko i
produkty mleczne(7).
OBIAD
Rosół z makaronem,1,7,9,wołowina
w sosie własnym, kasza pęczak,1,7
surówka z pomidora i kukurydzy,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).
PODWIECZOREK
Sałatka owocowa z jogurtem.7
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7).
PIĄTEK
ŚNIADANIE
Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem wędliną,1,7ogórek
zielony ,gruszka ,herbata z cytryną
,woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) .
OBIAD
Botwinka z ziemniakami1,7,9
pierogi z serem białym i musem
owocowym 1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).
PODWIECZOREK
Jagodzianki (własnej
produkcji),kakao.
Alergeny :zboża(1),jajka(3),
mleko i produkty mleczne(7).
1. Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
b) Maltodekstryn na bazie pszenicy;
c) Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) Laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.