JADŁOSPIS

( 27.07.2020-31.07.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Makaron literki na mleku, pieczywo
mieszane z masłem szynką
1,3,7ogórkiem zielonym, banan, woda
mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) jajka (3) .

OBIAD

Krem z cukinii z
grzankami,1,7,9hamburgery
rybne1,3,4,7, ziemniaki, surówka z
kwaszonej kapusty, kompot
wiśniowy.
Alergeny: zboża (1), produkty
drobiowe ,seler (9),jajka(3)ryby(4).

PODWIECZOREK

Bułka orkiszowa z masłem
serem żółtym1,7, truskawki
,herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z
masłempowidłami śliwkowymi,
kiełbasą żywiecką ,pomidorem ,
1,7,banan, kawa inka,woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i produkty
mleczne(7).

OBIAD

Zupa kalafiorowa z
ziemniakami1,7,9,makaron
tagliatelle z kurczakiem
szpinakiem, pomidorami
suszonymi i pestkami słonecznika,
surówka z ogórka kwaszonego i
marchewki,1,7kompotowocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).seler (9),jajka(3)

PODWIECZOREK

Budyń z kaszy jaglanej z
malinami.1,7
Alergeny: zboża(1), produkty
mleczne(7)..


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku1,7 pieczywo
mieszane z masłem polędwica
sopocką,1,3,7,sałatąbrzoskwinia,herbata
z cytryna, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z
ryżem1,7,9kotletschabowy, fasolka
szparagowa z masłem i bułką1,7,
ziemniaki, kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),seler(9) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Naleśniki z dżemem,kakao.1,3,7
Alergeny :zboża(1), produkty
mleczne(7),jajka(3).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z
masłemjajkiem,1,3,7,wędliną,
rzodkiewką ,kawa inka, brzoskwinia,
woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) jajka (3) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Rosół z makaronem,1,7,9,wołowina
w sosie własnym, kasza pęczak,1,7
surówka z pomidora i kukurydzy,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z jogurtem.7
Alergeny: mleko i produkty
mleczne(7).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem wędliną,1,7ogórek
zielony ,gruszka ,herbata z cytryną
,woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty mleczne
(7), zboża (1) .

OBIAD

Botwinka z ziemniakami1,7,9
pierogi z serem białym i musem
owocowym 1,3,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Jagodzianki (własnej
produkcji),kakao.
Alergeny :zboża(1),jajka(3),
mleko i produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content