JADŁOSPIS

(28.12.2020 - 31.12.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki musli  z mlekiem, pieczywo mieszane masłem salami1,7, ogórkiem konserwowym, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa pomidorowa z ryżem1,7,9,    kotlet z jajka ,1,3,7 fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki, kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9), jajka(3).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serkiem topionym, kakao ananas.

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną ,ogórek konserwowy, kawa inka1,7, jabłko,  woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami,1,9 bitka wieprzowa ,kluski śląskie (żółte),surówka z czerwonej kapusty1,7, kompot wieloowocowy.

Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1).

PODWIECZOREK

Kasza manna z truskawkami.1,7

Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane masłem pasztetem pieczonym,1,7 sałatą, banan, herbata z  cytryną, woda mineralna.

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa grochowa z ,  ziemniakami1,7,9,  pierogi z mięsem okraszone cebulką, surówka z białej kapusty i ogórka kwaszonego, kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1), produkty mleczne(7), seler(9).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem szynką białą rzepą ,kakao, jabłko.

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem jajecznica z szynką, kawa inka1,3,7, jabłko, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Barszcz czerwony z makaronem, 1,7,9  kotlet drobiowy mielony, brokuły z masłem1,7 , ziemniaki, kompot owocowy.

 Alergeny: seler (9), zboża(1), mleko i produkty mleczne(7).

PODWIECZOREK

Ciasto drożdżowe (własnego wypieku) ze śliwkami, kakao.1,3,7

Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7), jajka(3).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Skip to content