JADŁOSPIS
(28.12.2020 - 31.12.2020 )
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE
Płatki musli z mlekiem, pieczywo mieszane masłem salami1,7, ogórkiem konserwowym, jabłko, herbata z cytryną, woda mineralna. Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) . |
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem1,7,9, kotlet z jajka ,1,3,7 fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki, kompot wieloowocowy. Alergeny: zboża (1),produkty mleczne(7),seler(9), jajka(3). |
PODWIECZOREK
Bułka z masłem serkiem topionym, kakao ananas. Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
WTOREK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną ,ogórek konserwowy, kawa inka1,7, jabłko, woda mineralna. Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7). |
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami,1,9 bitka wieprzowa ,kluski śląskie (żółte),surówka z czerwonej kapusty1,7, kompot wieloowocowy. Alergeny: seler (9),mleko i produkty mleczne(7), zboża(1). |
PODWIECZOREK
Kasza manna z truskawkami.1,7 Alergeny: zboża(1), produkty mleczne(7). |
ŚRODA
ŚNIADANIE
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane masłem pasztetem pieczonym,1,7 sałatą, banan, herbata z cytryną, woda mineralna. Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), zboża (1) . |
OBIAD
Zupa grochowa z , ziemniakami1,7,9, pierogi z mięsem okraszone cebulką, surówka z białej kapusty i ogórka kwaszonego, kompot wieloowocowy. Alergeny: zboża (1), produkty mleczne(7), seler(9). |
PODWIECZOREK
Bułka z masłem szynką białą rzepą ,kakao, jabłko. Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem jajecznica z szynką, kawa inka1,3,7, jabłko, woda mineralna. Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7). |
OBIAD
Barszcz czerwony z makaronem, 1,7,9 kotlet drobiowy mielony, brokuły z masłem1,7 , ziemniaki, kompot owocowy. Alergeny: seler (9), zboża(1), mleko i produkty mleczne(7). |
PODWIECZOREK
Ciasto drożdżowe (własnego wypieku) ze śliwkami, kakao.1,3,7 Alergeny :zboża(1), mleko i produkty mleczne(7), jajka(3). |
1. Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
b) Maltodekstryn na bazie pszenicy;
c) Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) Laktitolu.
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.