JADŁOSPIS

(29.06.2020 -03.07.2020 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki musli z mlekiem, pieczywo
mieszane z masłem
szynką1,7ogórkiem zielonym
,jabłko, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa selerowa z
gwiazdkami1,7,9kotlet z mintaja
ziemniaki, surówka z marchewki
1,3,4,7,kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7) ,jajka(3), produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Chałka z masłem powidłami
śliwkowymi, arbuz,kakao.1,7
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
kiełbaski białe na gorąco,
ketchup1,7jabłko,kawa, woda
mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa szczawiowa z
ziemniakami1,7,9,filet z kurczaka w
potrawce ryż brązowy, surówka z
ogórka i rzodkiewki, kompot
owocowy.
Alergeny: zboża(1) ,produkty
mleczne(7).

PODWIECZOREK

Kisiel z bananami, wafle.1
Alergeny: zboża(1) .


ŚRODA

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku, pieczywo
mieszane z masłem wędliną,
pomidorem, jabłko, herbata z
cytryna, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa zacierkowa1,7,9
kotlet schabowy1,3,7, ziemniaki
,kapusta gotowana z koperkiem
,kompot wieloowocowy.
Alergeny: zboża (1),produkty
mleczne(7),jajka(3) ,produkty
drobiowe.

PODWIECZOREK

Bułka dyniowa z masłem pasta z
tuńczyka,1,3,4,7gruszka, lemoniada.
Alergeny :zboża(1),mleko i
produkty
mleczne(7),jajka(3),ryby(4).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem i
twarożkiem ,wędliną,1,7sałatą,
banan , kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7).

OBIAD

Botwinka z
ziemniakami,1,7,9,kartacze z mięsem
okraszone cebulką,1,7 ogórek
małosolny,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Budyń śmietankowy z jagodami.1,3,7
Alergeny: zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7),jajka(3).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem z kiełbasą
żywiecką1,7papryką herbata z
cytryną, gruszka , woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa z soczewicy
czerwonej1,7,9makaron świderki z
serem białym i musem
śliwkowym1,7, kompot
wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i
produkty mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Tosty z szynki i sera żółtego1,7,
cytryna, herbata owocowa.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content