JADŁOSPIS

(29.07 - 31.07)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku1,7,
pieczywo żytnie i razowe z
masłem1,7, schabem pieczonym
ogórkiem kwaszonym, jabłko,
herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Zupa zielona z ziemniakami1,7,9
makaron carbonara z filetem z
kurczaka, 1,7,surówka z czerwonej
kapusty parzonej,
kompot z wiśniowy.

PODWIECZOREK

Bułka gryczana z masłem jajko w
sosie majonezowo-jogurtowym 1,3,7
nektarynki, herbata z cytryną.


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo żytnie i razowe z masłem
serkiem Almette, kiełbasą żywiecką
pomidorem, jabłko, herbata
owocowa ,kawa, woda mineralna

OBIAD

Krem z marchewki z ryżem,
1,7,9kotlet mielony drobiowy,
ziemniaki, mizeria 1,3,7, kompot
owocowy.

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa z jogurtem ,wafle
ryżowe 1,7.


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem,
pieczywo żytnie i razowe z masłem
pasta z kiełbasy, 1,3,7 rzodkiewką
jabłko, herbata z imbirem, woda
mineralna.

OBIAD

Barszcz czerwony z
ziemniakami,1,7,9schab pieczony w
sosie własnym ,kasza pęczak,
brokuły z masłem,1,7 kompot
wieloowocowy.

PODWIECZOREK

Bułka z masłem dżemem
wiśniowym 100%,1 7 banan, napój
orzeźwiający.


CZWARTEK

ŚNIADANIE

TEKST

OBIAD

TEKST

PODWIECZOREK

TEKST


PIĄTEK

ŚNIADANIE

TEKST

OBIAD

TEKST

PODWIECZOREK

TEKST

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Aktualności