SmodCMS
 

Jadłospis

                                                            
 
Poniedziałek 23.04.2018r
Śniadanie
Kasza manna na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, szynką włoską ogórkiem zielonym, herbata z cytryną , jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Barszcz ukraiński z ziemniakami, makaron penne z serem białym i susem truskawkowym , kompot wieloowocowy.
Podwierczorek
Tosty z szynki i sera mozzarella, gruszka, herbata z sokiem malinowym.
Wtorek 24.04.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, jajecznica z szyną gotowaną jabłko, kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, filet z kurczaka w potrawce, ryż, surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , kompot owocowy.
Podwieczorek
Sałatka owocowa z jogurtem, wafle ryżowe ze słonecznikiem.
Sroda 25.04.2018r
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, pasta z kiełbasy ze szczypiorkiem, rzodkiewką, herbata   z cytryną,  jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Rosół z makaronem, kotlet mielony, brukselka/fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki,   kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Bułka maślana z masłem dżemem z mango(100% owoców),kiwi, kakao.
Czwartek 26.04.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, serem Almette, szynką  z kotła, pomidorki koktajlowe, jabłko, kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Zupa szczawiowa z ziemniakami, pierogi z mięsem, kapustą kiszoną okraszone cebulką, ogórek kwaszony , kompot owocowy.
Podwieczorek
Budyń śmietankowy(własnej produkcji) z wiśniami.
Piątek 27.04.2018r
Śniadanie
Makaron literki na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, schabem pieczonym, sałatą, jabłko, herbata z imbirem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pulpety z dorsza w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty,  kompot wieloowocowy. 
Podwieczorek
Hot-dogi żytnie z parówką, pomarańcza, herbata z cytryną.
 

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie