SmodCMS
 

Jadłospis

 Ułożony przez grupę KRASNALI                                                             
 
Poniedziałek 26.02.2018r
Śniadanie
Makaron literki na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem szynką weselną, białą rzodkwią,  herbata z cytryną i syropem z agawy, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa szczawiowa z ziemniakami, pierogi z serem białym i musem jogurtowo-truskawkowym, kompot wieloowocowy.
Podwierczorek
Bułka z masłem, kabanosy drobiowe, gruszka,herbata z owoców leśnych.
Wtorek 27.02.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem,parówki z szynki na gorąco, ketchup, jabłko, kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, filet z indyka w sezamie, groszek zielony z masłem, ziemniaki,  kompot  owocowy.
Podwieczorek
Budyń śmietankowy z wiśniami, wafle ryżowe.
Sroda 28.02.2018r
Śniadanie
Płatki cynamonowe z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem,salami, kiełkami, herbata z cytryną i miodem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa grochowa z ziemniakami, wieprzowina w sosie bolognese, makaron spaghetti, ogórek kwaszony, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Placki z jabłkiem, kakao.
Czwartek 01.03.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem,pasztetem z dorsza(własnego wyrobu), kiełbasą, papryka czerwona, banan,  kawa, herbata z cytryną i miodem, pestki dyni i słonecznika, woda mineralna.
Obiad
Barszcz ukraiński z ziemniakami, schab pieczony w sosie własnym, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe(własnego wypieku), jabłko, kakao.
Piątek 02.03.2018r
Śniadanie
Płatki owsiana na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, serem żółtym, pomidory koktajnowe, jabłko,herbata z imbirem, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, kotlet z miruny, ziemniaki, surówka z kwaszonej kapusty, kompot wieloowocowy. 
Podwieczorek
Bułka z masłem dżemem truskawkowym, kiwi, herbata malinowa.
 

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie