SmodCMS
 

Jadłospis

                                                            
 
Poniedziałek 17.09.2018r
Śniadanie
Kuski lane na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, kiełbasą krakowską, papryką czerwona, herbata z cytryną, miętą, jabłko, przekąska warzywna, woda mineralna
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami,musaka z mięsem i cukinią w sosie beszamelowym,surówka z kapusty pekińskiej,kompot wieloowocowy.
Podwierczorek
Rogal z maslem z kemem z awokado z kakao(własnego wyrobu),gruszka,mleko.
Wtorek 18.09.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem,twarożkiem,wędlina,pomidorem,kawa, banan, herbata z cytryną, pestki słonecznika, orzechy, woda mineralna
Obiad
Zupa rybna z makaronem sojowym, cielęcina pieczona w warzywach, kopytka,surówka z sałaty lodowej,cykorii i orzechów, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Placki bananowe,herbata z sokiem malinowym.
Sroda 19.09.2018r
Śniadanie
Płatki kukutydziane z mlekiem, pieczywo żytnie i razowe z masłem,pastą z kiełbasy szczypiorkiem,rzodkiewką,jabłko, herbata z cytryną i mięta, przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa  jarynowa z ziemniakami, ravioli z owocami i sosem waniliowo-jogurtowym,kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Hot-dogi żytnie z parówką,ketchup,kawa,winogrono.
Czwartek 20.09.2018r
Śniadanie
Pieczywo żytnie i razowe z masłem, dżemem z brzoskwiń, wędliną, papryka czerwona, jabłko, kawa, herbata z cytryną, pestki słonecznika i dyni, woda mineralna.
Obiad
Zupa cebulowa z grzankami, kotlet schabowy w panierce otrębowej,fasolka/brukselka z masłem, ziemniaki, kompot wieloowocowy.
Podwieczorek
Ryż z jabkami i cynamonem.
Piątek 21.09.2018r
Śniadanie
Makaron literki na mleku, pieczywo żytnie i razowe z masłem, szynką gotowana,sałatą,  jabłko, herbata z miętą,  przekąska warzywna, woda mineralna.
Obiad
Zupa zacierkowa,hamburgery z miruny,surówka z kwaszonej kapusty,ziemniaki,kompot śliwkowy. 
Podwieczorek
Bułka z jajkiem,szczyporkiem,śliwki,herbata.

ALERGENY

1.       Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;
     b)      Maltodekstryn na bazie pszenicy;
     c)       Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
     d)      Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2.       Skorupiaki i produkty pochodne.
3.       Jaja i produkty pochodne.
4.       Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy;
     b)      Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5.       Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6.       Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
     a)      Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
     b)      Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
     c)       Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
     d)      Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
7.       Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
     a)      Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
     b)      Laktitolu.
8.       Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9.       Seler i produkty pochodne.
10.   Gorczyca i produkty pochodne.
11.   Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.   Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13.   Łubin i produkty pochodne.
14.   Mięczaki i produkty pochodne.
 
Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.
JADŁOSPIS
Generuj PDF
Gminne Przedszkole w Izabelinie