JADŁOSPIS

( 13.01-17.01 )


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Kasza manna na mleku, pieczywo
mieszane z masłem ,szynką1,7sałata
lodowa, przekąska warzywna,
jabłko, herbata z cytrynąi imbirem,
woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1) .

OBIAD

Zupa z zielonego groszku z
ziemniakami1,7,9
makaron spaghetti w sosie napoli z
mięsem1, ogórek kwaszony,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i produkty
mleczne(7),zboża(1)

PODWIECZOREK

Bułka z masłem serem
żółtym1,7papryka czerwoną, kawa
pomarańcza.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem pastą
z cieciorki1,7, kiełbasą
krakowską,białą rzodkwią, jabłka,
przekąska bakaliowa, herbata
owocowa, kawa, woda mineralna.
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),

OBIAD

Krem z dyni z grzankami1,7,9, kotlet
schabowy w panierce sezamowej,
fasolka szparagowa z masłem i
bułka,1,3,7, ziemniaki,kompot
wieloowocowy.
Alergeny:zboża (1),produkty
mleczne(7),,produkty drobiowe.

PODWIECZOREK

Jogurt truskawkowy (własnej
produkcji),tosty z chałki.1,7
Alergeny: zboża(1) , produkty
mleczne(7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jaglane na mleku, pieczywo
mieszane z masłem filetem
wędzonym z indyka1,3,7 pomidorki
koktajlowe, przekąska warzywna,
jabłko, herbata z pomarańczą i
goździkami, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty
mleczne (7), zboża (1

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami1,7,9,
pulpety drobiowe w sosie
koperkowym kasza gryczana,
surówka z czerwonej kapusty
parzonej z sezamem1,7,9,11,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i produkty
mleczne(7),zboża(1).

PODWIECZOREK

Bułka z masłem pasta z
makreli,1,3,4,7 herbata z cytryną i
imbirem, banan.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem
jajkiem, schabem
pieczonym1,7ogórkiemkwaszonym,
jabłko, herbata
owocowa,przekąska
bakaliowa,kawa, woda mineralna
Alergeny: zboża (1) mleko i
produkty mleczne(7),
owoce cytrusowe.

OBIAD

Zupa pomidorowa z
ryżem1,7,9pierogi podlaskie
okraszone cebulka,surówka z sałaty
lodowej z cykorią i orzechami,1,7,8,9
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),
zboża (1)produkty
mleczne(7)orzechy(8).

PODWIECZOREK

Kisiel wiśniowy (własnej produkcji)
z bananami ,rurki kukurydziane1.
Alergeny: zboża(1).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z mlekiem ,
pieczywo mieszane z masłem
baleronem,kiełkami1,7 przekąska
warzywna, jabłko, herbata z
imbirem, woda mineralna.
Alergeny: mleko i produkty

OBIAD

Czerwony barszcz z makaronem,1,7,9
hamburgery z miruny1,3,4, ziemniaki,
surówka z kapusty kwaszonej,
kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler (9),mleko i produkty
mleczne(7),zboża(1),jajka(3),ryby(4).

PODWIECZOREK

Rogal maślany z powidłami
śliwkowymi,mleko,1,7kiwi.
Alergeny :zboża(1), mleko i
produkty mleczne(7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis