JADŁOSPIS

( 4.05.2021- 7.05.2021)


PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK


WTOREK

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane  z masłem serem żółtym, kiełbasą  krakowską,1,7  pomidory, słupki z topinambur, gruszka, kawa inka na mleku, woda mineralna.

 Alergeny:  zboża (1), mleko i produkty mleczne (7).

OBIAD

Barszcz czerwony z ziemniakmi,1,7,9 risotto z mięsa i warzyw, sałata z rzodkiewką ,szczypiorkiem i   jogurtem,1,7  kompot wieloowocowy.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9).

PODWIECZOREK

Racuchy z jabłkiem, kakao 1,3,7.

Alergeny: zboża (1), jajka(3), produkty mleczne (7).


ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jaglane  na mleku , pieczywo mieszane z pastą czerwoną1,7 ,słupki z topinambur,  rzodkiewki,   jabłko, herbata z miętą, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne(7).

OBIAD

Zupa zielona z makaronem,1,7,9  potrawka  z ciecierzycy z pomidorami kasza bulgur,  surówka  z kapusty pekińskiej,1,7, kompot wieloowocowy.

Alergeny:  zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler(9).

PODWIECZOREK

Wegański mus czekoladowy z malinami, wafle słonecznikowe1.

Alergeny:  zboża(1).


CZWARTEK

ŚNIADANIE

Chleb słonecznikowy z masłem  parówki z szynki na gorąco, ketchup, słupki z topinambur i ogórka zielonego,  jabłko, kawa inka, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7).

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami 1,7,9 pieczony kurczak, ryż biały, mini marchewka z masłem i bułką1,3,7, kompot wieloowocowy.

Alergeny: zboża (1),jajka(3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9).

PODWIECZOREK

Grahamka z  masłem polędwicą sopocką1,7, sałatą ,pomarańcza herbata owocowa.

Alergeny: zboża (1),jajka(3), mleko i produkty mleczne (7).


PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki Musli z mlekiem, pieczywo mieszane  z pastą z makreli  ze szczypiorkiem, rzodkiewka,1,3,4,7, herbata z cytryną, jabłko, woda mineralna.

Alergeny: zboża (1), jajka(3), ryby(4), mleko i produkty mleczne (7)

OBIAD

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 1,7,9  pierogi ze śliwką polane  masłem i bułką tartą 1,7, kompot wieloowocowy.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler(9).

PODWIECZOREK

Bułeczka z jabłkiem, actimel naturalny 1,3,7

Alergeny: zboża (1), jajka(3), mleko i produkty mleczne (7).

1.  Zboża, zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a) Syropów glukozowych na bazie pszenicy, zawierających dekstrozę;

b)  Maltodekstryn na bazie pszenicy;

c)  Syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d)  Zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

2.  Skorupiaki i produkty pochodne.

3.  Jaja i produkty pochodne.

4.  Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:     

a)  Żelatyny rybnej, stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy   lub karotenoidy; 

b)  Żelatyny rybnej lub karuku, stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a)  Całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; 

b)  Mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;   

c)  Fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) Estru stanolu roślinnego, produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) Serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;  

b)  Laktitolu.

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne, z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

9.  Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne. Ponadto w przedszkolu stosowane są następujące produkty, które mogą uczulać: miód, kakao, czekolada, owoce cytrusowe i inne owoce, mięso drobiowe.

Kategorie: Jadłospis

Skip to content